Dödsbostädning

Dödsbostädning - Vi hjälper er att boka städning av dödsbo så att ni kan fokusera på det ni behöver i dessa svåra tider.

Samla in offerter för städning av dödsbo från flera städfirmor på under 2 min. Testa själv!

Dödsbostädning

Att boka städning av dödsbo har aldrig varit enklare. Via vår portal kan du som beställare samla in och jämföra offerter på dödsbostädning från kvalitetssäkrade städföretag i ditt område, helt kostnadsfritt. 
Allt detta genom ett enda formulär.

Så här enkelt bokar du dödsbostädning.

1. Beskriv ert ärende

Fyll i vårt formulär och beskriv var samt när ni önskar genomföra er dödsbostädning.

2. Jämför städföretag

Vi matchar er med städfirmor på er ort som skickar offerter ni kan jämföra.

3. Boka städfirma

Boka hemstädning med den firman ni gillar. Det är inte bindande att fylla i vårt formulär.

Städning av dödsbo

Vi hjälper er att boka dödsbostädning.

När en nära anhörig dött kan det vara svårt att veta vad man ska göra med den egendom och det bo som lämnas efter. Det finns många praktiska detaljer att tänka på, såsom städning, omflyttning och eventuellt säljande av egendom. I den här artikeln kommer vi att ge en övergripande guide för hur man går tillväga vid städning av ett dödsbo.

Om ni behöver hjälp med städning av dödsbo så kan ni alltid anlita professionella städfirmor så att ni själva kan fokusera på andra viktigare saker i dessa tider. Det är alltid viktigt att jämföra offerter från olika städfirmor och därför kan ni fylla i vårt formulär (helt kostnadsfritt). Därefter matchar vi er med städfirmor som kan hjälpa er baserat på era behov.

Dödsbostädning - Vi hjälper dig

Städning av ett dödsbo - En guide

En av de mest omtumlande och förtvivlade tider i en familjs liv kommer när en älskad medlem går bort. Ibland återstår det att lämna tomma rum, som mest består av personliga tillhörigheter och minnen. För att hjälpa er som gått igenom den svåra processen att städa efter en medlem i familjen har vi tagit fram följande guide om hur man städar ett dödsbo. 

Kartläggning vid dödsbostädning

Först och främst är det viktigt att kartlägga vilka objekt som finns i bostaden. Detta hjälper er både att identifiera vad som ska packas upp, organiseras, tvättas, sorteras och destrueras.  Det kan vara användbart att notera alla saker som finns i huset innan man börjar stöka. Om du inte vill göra detta själv kan en utomstående person hjälpa dig. Du behöver inte ta hand om allting på en gång – det är helt ok att ta igång processen i etapper. 

Sortering vid dödsbostädning

Nu när du har kartlagt sakerna sorterar du dem till olika grupper: tvättbara plagg, elektronik, smycken, dokument och bilder, etc. Eftersom dessa föremål innehåller emotionell betydelse är det viktigt att ta god tid och ha lite extra tålamod under sorteringsprocessen. Ta hand om de sentimentala föremålen först eftersom de är de mest svårsorterade objekten under processen. Om du inte tror dig ha orken till att ta itu med sentimentala föremålen på egen hand kan du be någon stanna kvar med dig under bearbetningsprocessen eller övervaka arbetsprocessen noggrant.  

Vanliga frågor om dödsbostädning

Varför är det viktigt att städa ett dödsbo?

Det kan vara svårt att tänka sig att städa upp efter en nära anhörig som just har dött, men det finns en rad skäl till varför det är viktigt. För det första är det en viktig del av att bearbeta sorgen. Genom att ta itu med de praktiska detaljerna kan man få en känsla av att få ordning på saker och ting, vilket kan vara välgörande i en svår tid.

För det andra kan det finnas viktiga dokument och andra föremål som måste hittas och ordnas. Dessa kan behövas för att kunna ta hand om den avlidnes ekonomi och andra praktiska detaljer. Städning av boet kan därför vara en viktig del av att ordna upp efter den avlidne.

Vad ska man tänka på innan man börjar städa ett dödsbo?

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan man börjar städa ett dödsbo. För det första kan det vara bra att ta hjälp av någon annan, till exempel en vän eller en släkting. Det kan vara tungt att städa ett dödsbo ensam, och det kan också vara bra att ha någon annan som stöd och som kan hjälpa till att ta beslut.

Det kan också vara bra att ta kontakt med den avlidnes bank och se om det finns några dokument som behöver hittas eller om det finns några försäkringar som måste ordnas. Detta kan underlätta processen att ordna upp efter den avlidne.

Dödsbostädning

Steg för steg - Hur städar man ett dödsbo?

Att städa ett dödsbo kan vara en tung och känslosam uppgift, men det är också en viktig process för att ordna och sätta saker i ordning efter den avlidne. Här är en steg-för-steg guide på hur du kan gå tillväga för att städa ett dödsbo på bästa sätt.

1. Samla information och förberedelser

Innan du börjar städa är det viktigt att samla så mycket information som möjligt om den avlidne personen och deras tillhörigheter. Ta reda på vilka dokument och papper som finns i bostaden, såsom testamente, bankkonton och försäkringar. Försök också få en uppfattning om vad som finns i hemmet, så att du har en bättre idé om vad som behöver göras.

Det kan vara lämpligt att samla en grupp människor som kan hjälpa till med städningen, så att det inte blir för tungt för en person att hantera allt på egen hand. Se till att du har tillgång till rätt verktyg och utrustning, såsom dammsugare, trasor och sopkärl.

2. Sortera och organisera

När du har en uppfattning om vad som finns i hemmet är det dags att börja sortera och organisera sakerna. Börja med att gå igenom varje rum och skapa olika högar för saker som ska slängas, saker som ska doneras och saker som ska behållas.

Var noga med att inte slänga några dokument eller papper som kan vara viktiga, t.ex. testamenten eller försäkringspapper. Dessa bör sparas och organiseras på ett säkert ställe.

3. Rensa och rengöra

När du har sorterat och organiserat sakerna är det dags att börja rensa och rengöra. Börja med att tömma alla skåp och hyllor, och se till att alla ytor är dammfria. Använd en dammsugare och trasor för att få bort dammet och smutsen. Moppa golven och se till att du använder rengöringsmedel som är lämpligt för den yta du städar.

Om du hittar saker som är förstörda eller som inte längre fungerar, se till att de tas hand om på rätt sätt. Elektronik och andra skräp bör lämnas in på en återvinningsstation, medan mat och andra färskvaror bör slängas.

Vid det här stadiet ”Rensa och rengöra” kan det vara skönt och avlastande att ta in en professionell städfirma som gör själva städningen av boendet. På så sätt kan ni känna er trygga med att städningen blir perfekt, samtidigt som ni kan bearbeta sorgen.

Vi hjälper er gärna att samla in offerter från städfirmor helt kostnadsfritt. Allt du behöver göra är att skapa en förfrågan via vår portal.

En del av BraGruppen

BraStäd.com är en del av BraGruppen. Vi hjälper beställare att jämföra offerter från tjänsteföretag så att alla parter blir nöjda. Behöver ni exempelvis hjälp med att boka besiktning så kan ni läsa mer om vår tjänst BraBesiktning.se.