Flyttstädning lägenhet - en ultimat guide

Flyttstädning Lägenhet – Ultimata Guiden

Flyttstädning av en lägenhet innebär att man gör en grundlig städning av lägenheten innan man flyttar ut. Syftet med flyttstädningen är att lämna lägenheten i samma skick som man fick den, eller bättre, så att den blir redo för nästa hyresgäst. Detta innebär att alla ytor ska torkas av, golv ska tvättas och fönster ska putsas. Om det finns synliga skador eller märken i lägenheten, ska de åtgärdas innan man flyttar ut. Flyttstädningen är vanligtvis ett krav från hyresvärden och det är viktigt att man gör en bra jobb för att få tillbaka sin deposition.

Varför är flyttstädning av lägenhet viktigt?

Flyttstädning är viktigt eftersom det är ett krav från de flesta hyresvärdar att lägenheten ska lämnas i samma eller bättre skick än när man flyttade in. Om man inte gör en tillräckligt bra flyttstädning kan det leda till att man förlorar sin deposition eller att hyresvärden kommer att debitera extra avgifter för att göra lägenheten redo för nästa hyresgäst. Detta kan vara dyrt och kan orsaka problem när man ska hyra en ny lägenhet i framtiden. Dessutom är det en form av respekt att lämna lägenheten i bra skick efter att man flyttat ut.

Vad ingår i en flyttstädning av en lägenhet?

En flyttstädning av en lägenhet brukar innebära att man gör följande:

 1. Torkar av alla ytor, inklusive väggar, golv, fönsterbänkar och dörrar.

 2. Tvättar golv, inklusive parkettgolv, kakelgolv och trägolv.

 3. Putsar fönster in- och utvändigt.

 4. Rengör kök och badrum, inklusive diskbänk, spis, ugn, micro, kyl och frys, badkar, dusch, handfat och toalett.

 5. Tar bort eventuella fläckar eller märken på väggar och golv.

 6. Rengör eventuella garderober och skåp

 7. Byte av luftfilter och lampor om det behövs.

 8. Rengör ventilationskanaler och fläktar

 9. Kontrollera el- och vatteninstallationer

 10. Kontrollera att alla lås och nycklar fungerar ordentligt


Notera att det kan variera mellan hyresvärdar vad som förväntas i en flyttstädning. Det är viktigt att man känner till vad som förväntas och säkerställer att man gör en tillräckligt bra jobb för att få tillbaka sin deposition.

Anlita en professionell städfirma för flyttstädningen av din lägenhet

Om man inte har tid eller möjlighet att göra flyttstädningen själv så rekommenderar vi att anlita en professionell städfirma som kan utföra flyttstädningen åt dig. Det är alltid viktigt att jämföra offerter från flera olika städfirmor innan man väljer vilket företag som ska utföra jobbet. På så sätt kan du spara pengar då priset på en flyttstädning kan variera mellan olika företag. Välj er region nedan så kan vi på BraStäd.com hjälpa er att jämföra offerter mellan olika städföretag.

Hur man förbereder sig inför en flyttstädning

För att förbereda sig inför en flyttstädning är det bra att göra följande:

 1. Börja tidigt: Börja städa i god tid innan du ska flytta ut, det ger dig mer tid att göra ett bra jobb och minskar risken för stress.

 2. Gör en plan: Skapa en lista över allt som ska göras och sätt upp ett schema för när varje uppgift ska vara klar.

 3. Skaffa rätt verktyg: Se till att du har allt du behöver, inklusive städmedel, svabb, mopp, trasa, fönsterputsmedel och dammsugare.

 4. Sortera dina saker: Gå igenom allt du har i lägenheten och sortera bort det du inte längre behöver eller vill ha med dig. Detta gör det lättare att städa och packa.

 5. Be om hjälp: Om du har svårt att göra allt själv, be om hjälp från vänner eller familj. Det kan göra arbetet mycket lättare och roligare.

 6. Förstå hyresvärdens krav: Läs igenom hyreskontraktet och se till att du förstår vad som förväntas av dig när det gäller flyttstädning.

 7. Ha koll på tid och datum: Se till att du är införstådd med tiden och datumet för när lägenheten ska vara tömd och städad, för att undvika eventuella avgifter eller problem.


Genom att följa dessa steg kan du förbereda dig ordentligt inför en flyttstädning och göra det så smidigt och stressfritt som möjligt.

Tips & råd för flyttstädning av lägenhet

Gör flyttstädningen så effektiv som möjligt

Här är några råd för att göra flyttstädningen så effektiv som möjligt:

 1. Börja med det svåraste: Börja med de svåraste och mest tidsskrävande uppgifterna så att du inte blir uttråkad eller less på halvvägs.

 2. Fokusera på ett rum åt gången: Försök att inte hoppa mellan olika rum, utan fokusera på ett rum åt gången och gör det ordentligt.

 3. Var systematisk: Var systematisk i ditt arbete, från tak till golv, från vänster till höger.

 4. Använd rätt verktyg: Använd rätt verktyg för den specifika uppgiften du utför, det kan göra mycket för att göra arbetet effektivare.

 5. Var noga med detaljerna: Var noga med detaljerna, som att torka av vrida handtag och knappar, och att rengöra utrymmen som ofta glöms bort som exempelvis bakom en soffa eller bokhylla.

 6. Rengör och packa samtidigt: Rengör och packa samtidigt, då det gör det lättare att hålla koll på vad som behöver göras och vad som är kvar att göra.

 7. Få hjälp: Få hjälp från vänner och familj, det kan göra arbetet mycket lättare och roligare.

 8. Var realistisk: Var realistisk med vad du kan åstadkomma på den tid du har till förfogande.

 9. Var förberedd: Var förberedd på att det kan ta längre tid än du trodde, så att du inte stressar upp dig.

 10. Följ hyresvärdens instruktioner: Följ hyresvärdens instruktioner vad gäller flyttstädningen, för att undvika eventuella problem eller avgifter.


Genom att följa dessa råd kan du göra din flyttstädning så effektiv och smidig som möjligt och samtidigt undvika eventuella problem med hyresvärden.

Tänk på detta när du tvättar golven

När du tvättar golven är det viktigt att tänka på följande:

 1. Rengör golven innan du tvättar dem: Börja med att dammsuga eller svabba golven för att ta bort lösa smuts och damm.

 2. Använd rätt verktyg: Använd rätt verktyg för det specifika golvmaterialet du har. Exempelvis ska man inte använda en strikt tvål eller en starkt alkalisk rengöringsmedel på trägolv.

 3. Var försiktig med vatten: Var försiktig med vatten, för mycket vatten kan skada vissa golvmaterial.

 4. Torka upp omedelbart: Torka upp omedelbart om det blir för mycket vatten, detta för att undvika missfärgningar eller skador på golven.

 5. Var noga med kanter och hörn: Var noga med kanter och hörn, dessa områden brukar samla smuts och kan vara svåra att rengöra.

 6. Använd rengöringsmedel: Använd rengöringsmedel och följ instruktionerna på förpackningen.

 7. Låt golven torka: Låt golven torka ordentligt innan du går på dem eller lägger tillbaka möblerna.

 8. Var försiktig med slipande material: Var försiktig med slipande material, det kan skada vissa golvmaterial och orsaka repor.

 9. Var extra försiktig med lackerade trägolv: Var extra försiktig med lackerade trägolv, det kan kräva specialrengöring och det är viktigt att inte använda för starka rengöringsmedel eller skurmedel på dem.


Genom att tänka på dessa punkter kan du vara säker på att dina golv blir ordentligt rengjorda och att du undviker eventuella skador på golven.

Så här gör du för att få fönstren skinande rena

För att få fönstren skinande rena är det viktigt att göra följande:

 1. Rengör fönstren innan du putsar dem: Börja med att torka av fönstren med en fuktig trasa för att ta bort lösa smuts och damm.

 2. Använd rätt verktyg: Använd en fönsterputsare eller en fönstermopp, det gör det lättare att nå alla områden och få bort smutsen.

 3. Använd rätt rengöringsmedel: Använd ett fönsterputsmedel eller en mild såpa och vattenlösning. Undvik att använda starka rengöringsmedel, dessa kan orsaka repor eller skador på fönstren.

 4. Var noga med kanter och hörn: Var noga med kanter och hörn, dessa områden brukar samla smuts och kan vara svåra att rengöra.

 5. Var försiktig med vatten: Var försiktig med vatten, för mycket vatten kan skada vissa fönstermaterial.

 6. Torka upp omedelbart: Torka upp omedelbart om det blir för mycket vatten, detta för att undvika missfärgningar eller skador på fönstren.

 7. Torka av fönstret: Torka av fönstret med en torr trasa efter att du har putsat det, det hjälper till att få bort eventuella rester av rengöringsmedel och vatten.

 8. Tänk på väder: Försök att putsa fönstren när vädret är så bra som möjligt, så att fönstren hinner torka ordentligt innan det regnar eller är fuktigt ute.

 9. Var extra försiktig med kittade fönster: Var extra försiktig med kittade fönster, då de kan vara svåra att rengöra och det är viktigt att inte skada kittet.


Genom att följa dessa steg kan du få fönstren skinande rena och undvika eventuella skador.

Så här får du köket och badrummet spotless

För att få köket och badrummet spotless, kan du följa dessa steg:

 • Rengör allt i rätt ordning: Börja med att torka av ytorna för att ta bort lösa smuts och damm, sedan kan du rengöra köks- och badrumsinredningen och till slut rengöra golv och väggar.

 • Använd rätt verktyg: Använd rätt verktyg och rengöringsmedel för det specifika golvmaterialet och ytorna. Tänk på att använda produkter som är lämpliga för kök och badrum, då dessa ofta är mer känsliga för vatten och fukt.

 • Rengör köksutrustning: Rengör köksutrustning som spis, ugn, kyl och frys, disken och kaffebryggaren. Var noga med att rengöra alla utrymmen, inklusive hål och kanter.

 • Rengör badrumsinredning: Rengör badrumsinredning som handfat, toalett, badkar och dusch. Var noga med att rengöra alla utrymmen, inklusive hål och kanter.

 • Rengör golv och väggar: Använd rätt verktyg och rengöringsmedel för att rengöra golv och väggar i kök och badrum. Var noga med att torka av allt vatten efteråt.